Czterej
wędliniarze z Markowej, pow. Łańcut, starają się o nadanie Unijnego
certyfikatu dla kiełbasy markowskiej. Wniosek już przeszedł wszystkie
procedury i trafił do ministerstwa rolnictwa.
O
Unijny certyfikat chronionego Oznaczenia Geograficznego Kiełbasy
Markowskiej walczą czterej gospodarze z tej wioski: Józef Bawoł,
Stanisław Dźwierzyński, Jan Fołta i Stanisław Niemczak. Wszyscy
posiadają nowoczesne masarnie, ale ściśle przestrzegają starych
receptur i metod wytwarzania.
- Posiadacze unijnych certyfikatów w krajach zachodniej Europy sprzedają tak oznakowane wyroby znacznie drożej - Jan Fołta
Tajemnica
sukcesu kiełbasy markowskiej tkwi w składzie surowca sposobie
przygotowania mięsa do kiełbasy, ale najbardziej w sposobie wędzenia.
Proces wędzenia trwa nawet do 12 godzin. Chodzi o to, aby uzyskać
niepowtarzalny smak i aromat wyrobu. W nowoczesnych komorach
wędzarniczych cały proces wędzenia sterowany jest komputerowo. W
markowej ciągle liczy się talent, słuch i precyzyjne oko. Potrafi to
robić gospodarz, zięć i syn Piotr i żona Czesława.
Co daje certyfikat?
Jeśli
zdobędą Unijny certyfikat oznaczenie geograficznego, będą go mogli
stosować na wyrobach. Taki znak będzie to oznaczał, że produkt został
wykonany na obszarze geograficznym określonym zewnętrznymi granicami
administracyjnymi gminy Markowa. Producenci liczą, ze w przyszłości za
swój wyrób uzyskają lepszą cenę, a także rozwiną eksport na teren całej
UE.
Warunki uzyskania certyfikatu UE
By
się ubiegać o oznaczenie, UE, receptura wyrobu musi być stosowana, co
najmniej przez okres 25 lat. Cechą wyróżniająca kiełbasę marksowską
jest jej smak i zapach. Te cechy są wynikiem zastosowania odpowiednio
dobranych rodzajów mięs, przypraw i ich proporcji.
Stanisław Siwak https://www.strefabiznesu.nowiny24.pl/artykul/markowiacy-walcza-o-unijny-znak-2775.html
Skontaktuj się z nami lub zgłoś problem tutaj e-mail:
napisz do nas
telefon: 607 558 325
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.