Stowarzyszenie Producentów „The Producers' Association of the Dehesa de Extremadura Designation of Origin” sprawuje nadzór rygorystycznych kontroli nad całym procesem produkcyjnym. Stowarzyszenie Producentów jest odpowiedzialna za ustalanie rasy świń i pastwisk, nadzorowanie ich diety oraz uboju. Następnie odcięte całe nogi tylne i przednie są numerowane oraz monitorowane przez cały proces dojrzewania. Inne kontrole przeprowadzają weryfikacje stężenia soli w solankach oraz zapewniają o przestrzeganiu minimalnych okresów suszenia i dojrzewania szynek w piwnicach. Po tym okresie, który trawa co najmniej 20 miesięcy na tylne nogi i 12 miesięcy na przednie, szynki są etykietowane przez Stowarzyszenie Producentów. Proces ten klasyfikuję szynkę, w zależności od jej jakości, do jednej z trzech kategorii:
* Jamon de Bellota (szynka „żołędziowa”) ...ta szynka to
prawdziwie finezyjna ekspresja prostoty w każdym calu. Jedno z tych
mięs które doskonale „przenosi” smaki i odzwierciedla sposób hodowli
zwierząt oraz karmienia...– najlepsza,
pochodzi z szynki iberyjskich świń, żyjących na dużych farmach, na
wolności, karmiących się swobodnie tylko żołędziami z gajów
dębowych i
naturalną paszą jaką są trawy i zioła. Okres dojrzewania trwa 20 do 36
miesięcy, w zależności od produktu
* Jamon de Recebo lub Iberico Cebo – iberyjskie świnie karmione żołędziami, trawa i paszami,a okres dojrzewania trwa do
20 miesięcy
* Jamon Pienso/Campo/Origen– z iberyjskich świń, karmionych tylko paszami i trawami
Jamon Serrano – z białych świń, karmionych tradycyjnymi paszami,
których głównym składnikiem jest zboże. Szynki tej klasy mają odpowiednie gwarancje
zapewniające że należy do tradycyjnych przysmaków
Szynki Serrano Reserva w zależności od czasu dojrzewania dzielą się na: Gran Serrano -
Gran Reserva - powyżej 15 miesięcy dojrzewania złota - Reserva - od 12 do
14 miesięcy dojrzewania srebrna - Bodega - od 9 do 11 miesięcy dojrzewania
* Jamon Curado – z białych świń karmionych paszami
jamon = szynka z tylnej nogi paleta = szynka z przedniej nogi bellota = żołądź pata negra = ogólna nazwa na jamón ibérico Gijuelo = miasto w prowincji Salamanka produkujące szynkę I
posiadające własny znak jakości Denominación de origin (D.O.) Jabugo = miasto w prowincji Huelva produkujące szynkę I
posiadające własny znak jakości Denominación de origin (D.O.) jamón serrano = dosłownie szynka z gór. Jest suchą, dojrzałą
szynką hiszpańską, ale nie jest to jamón ibérico.
Skontaktuj się z nami lub zgłoś problem tutaj e-mail:
napisz do nas
telefon: 607 558 325
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.